Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii.
Najważniejszymi celami programu są:
- zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka;
- przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia.
W dniu 8 listopada przygotowaliśmy wspólnie zdrowe śniadanie. Wykorzystaliśmy produkty spożywcze z przedszkolnej kuchni oraz przygotowane i przyniesione z domu przez rodziców warzywa i owoce, z których wykonaliśmy zdrowe, pożywne kanapki. Na deser jedliśmy owoce oraz piliśmy wodę i soki.
Dzieci z wielkim przejęciem i zaangażowaniem przystąpiły do przygotowywania smacznych, zdrowych i pięknych kanapek. Prześcigały się w pomysłach jak ozdobić kromkę chleba tak, by była nie tylko zdrowa, ale i apetyczna, by zachwycała swym wyglądem. Pojawiały się, więc tu i ówdzie śmieszne buźki, uśmiechy, przemyślne zwierzątka przygotowane z warzyw i żółtego sera.
Dzieci z wielkim przejęciem i zaangażowaniem przystąpiły do przygotowywania smacznych, zdrowych i pięknych kanapek. Prześcigały się w pomysłach jak ozdobić kromkę chleba tak, by była nie tylko zdrowa, ale i apetyczna, by zachwycała swym wyglądem. Pojawiały się, więc tu i ówdzie śmieszne buźki, uśmiechy, przemyślne zwierzątka przygotowane z warzyw i żółtego sera.
Wspólne śniadanie było dla nas świetną zabawą, a zarazem nauką o tym - jak ważne jest codzienne, zdrowe śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz