„Zdrowe śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia”
– to hasło głoszone w wielu publikacjach. Po nocnym śnie pierwszy posiłek jest
bardzo ważny, gdyż ciało potrzebuje nowych składników energii. Dlatego też należy
przyzwyczajać dziecko do zjedzenia obfitego śniadania. Dzięki temu rozpocznie
dzień w pełni sił.
W ramach realizacji programu "Dzieciaki Mleczaki" 5 kwietnia 2017 roku w naszym przedszkolu we wszystkich grupach odbyły się zajęcia warsztatowe – „Śniadanie z produktów mlecznych”. Podstawą śniadania było mleko i produkty mleczne zarówno pochodzenia krowiego jak i koziego i owczego. Dzieci z zainteresowaniem słuchały informacji, które jak się okazało dla wielu przedszkolaków były nowością.
Na naszym stole znalazły się m.in.: mleko, twaróg, kefir, jogurty i sery różnego rodzaju. Mleko i przetwory mleczne to ogólnie znane źródło wapnia. Oczywiście na naszym stole nie zabrakło warzyw.
Samodzielny wybór produktów ze szwedzkiego stołu oraz przygotowanie z nich śniadania dostarczyło dzieciom dużo radości i okazji do uczenia się samodzielności. Chętnych na dokładki nie brakowało. Takie śniadania pozwalają na rozszerzenie asortymentu produktów zjadanych przez dzieci. Mają one szansę poznać nowe, ciekawe smaki. Dzięki dużej różnorodności śniadań wnoszą wiele cennych składników odżywczych.
Bardzo ważne dla zdrowia jest spożywanie posiłków w pogodnym, spokojnym nastroju. Dlatego od najmłodszych lat należy kształtować u dzieci nawyki kulturalne związane ze spożywaniem posiłków.
Wszystkie produkty zakupione zostały przez naszą
placówkę za co bardzo dziękujemy!!!
FOTORELACJA:
Grupa 3 - latków:
Grupa 4,5 - latków:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz