Jesień do
doskonały czas na owocowo-warzywne zbiory oraz kształtowanie u dzieci
prawidłowych zasad odżywiania. W naszym przedszkolu dalszy ciąg witaminowej uczty. 11 października
2017 r. znowu było dużo pracy. Najpierw odbyło się przedstawienie teatralne do
wiersza Jana Brzechwy „Na straganie”, potem były zagadki i quizy. Następnie w każdej
z grup odbyły się zajęcia kulinarne oraz degustacje. Przedszkolaki z
najstarszej grupy robiły sałatki owocowo-warzywne a dzieci z młodszych dekoracje warzywne oraz kosztowały
warzywa.
Przedszkolaki
w dalszym ciągu utrwalały wygląd, smak i zapach warzyw oraz poznawały zasady
bezpieczeństwa posługiwania się nożem. Nauczyły się również, że gotowanie
i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce ale
również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem. Na
zakończenie zajęć odbyło się częstowanie i uczta warzywna.
Zajęcia
kulinarne przysparzają dzieciom wiele satysfakcji oraz rozwijają zainteresowania
kulinariami jako umiejętności pożytecznej wykorzystywanej w życiu codziennym, promują
zdrowe, estetyczne przygotowywanie i
podawanie posiłków, rozwijają sztukę dekorowania stołu i potraw oraz poszanowania
wytworów swojej pracy i innych.
Serdecznie
dziękujemy Rodzicom za dostarczenie warzyw oraz pani Iwonie - intendentce – za produkty spożywcze. Dzięki Wam nasz kącik warzywny był piękny i bardzo
bogaty a dzieci przeżyły niezapomniane
wrażenia kulinarne.
FOTORELACJA:
Tak to jest rzeczywiście coś bardzo ważnego, aby nasze maluchy w przedszkolu przede wszystkim właściwie się odżywiali. Ja jestem bardzo zadowolona z wyboru przedszkola https://przedszkole.warszawa.pl/ co jest tak naprawdę dość istotne.
OdpowiedzUsuń