poniedziałek, 13 listopada 2017

PRZEDSZKOLNE TRADYCJE – CHLEB I MASŁO

 W ramach realizacji działań programu regionalnego „Samborzec - moja mała ojczyzna 13 listopada 2017 r. do naszego przedszkola zaprosiliśmy babcie naszych przedszkolaków – Ani Krasowskiej i Oliwiera Jewiaka. Zaproszone panie w pięknych strojach zaprezentowały i przybliżyły dzieciom tradycje związane z pieczeniem chleba i robieniem masła.  Wcześniej przedszkolaki poznały i opowiadały  historyjkę obrazkową "Od ziarenka do bochenka" oraz sposób powstawania masła. Następnie same mogły brać czynny udział w przygotowaniu chleba i robieniu masła. Poznały też wiele nowych słów, słuchały wierszy i piosenek śpiewanych dawno temu przez gospodynie. Przedszkolaki dowiedziały się ile trzeba włożyć wysiłku, aby przygotować pyszny bochenek i masło.

Wszyscy z niecierpliwością czekali na degustację. Zaprosiliśmy też dyrekcję naszej placówki. Chleb smakował wyśmienicie, wszyscy prosili o przepis.  Pyszny chleb z masłem smakował tak bardzo, że proszono o dokładki. Po skończonej pracy wspólnie z zaproszonymi gośćmi bawiliśmy się w zabawę "Mało nas". Przedszkolaki w ramach podziękowań wręczyły naszym gościom książeczkę „Legendy gminy Samborzec” wraz z podziękowaniami. 

Dla naszych przedszkolaków była to niezwykła przygoda, bo jeszcze nigdy takiej czynności nie wykonywały. Dzięki zajęciom dzieci poznają tradycje, przysłowia i przesądy związane z wypiekaniem chleba i robieniem masła przez gospodynie. Powyższe działania pomagają wyposażyć dzieci w podstawową wiedzę o tradycjach i kulturze własnego regionu, a także aktywizują poznawczo dziecko, rozwijają jego zdolności twórcze, uczą szacunku do pracy, kształtują postawę dumy  i poszanowania dla kulturalnej ostoi swojego regionu  a także rozwijają i wzmacniają aktywność dziecka w środowisku lokalnym i rodzinnym.

WSZYSTKIM NASZYM GOŚCIOM SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA POŚWIĘCONY CZAS, ZAANGAŻOWANIE I WSPANIAŁE, POUCZAJĄCE ZAJĘCIA!

Przepis na chleb:

Składniki:
0,5 kg maki chlebowej;
30 gram drożdży;
400 ml wody letniej;
1 łyżeczka miodu;
1 łyżeczka soli;
50 gram ziaren – siemię lniane, sezam.
        

Sposób wykonania:

Do mąki wsypujemy łyżeczkę soli i mieszamy. Rozpuszczamy drożdże z 2 łyżkami wody i łyżeczką miodu, dodajemy mąki. Wsypujemy 40 gram nasion (10 gram na wierzch chleba). Dolewamy wodę i mieszamy. Ciasto ma być rzadkie. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zamieszać i przelać do formy. Posypać na wierzch ziarnami. Pozostawić w formie na 10 minut i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 o C na 10 minut. Później zmniejszyć temperaturę do 200 o C. Piec ok. 40 minut.

SMACZNEGO!

FOTORELACJA:

























































































































































































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz