W ramach realizacji działań programu
regionalnego „Samborzec - moja mała ojczyzna”
13 listopada 2017 r. do naszego
przedszkola zaprosiliśmy babcie naszych przedszkolaków – Ani Krasowskiej i
Oliwiera Jewiaka. Zaproszone panie w pięknych strojach zaprezentowały i przybliżyły
dzieciom tradycje związane z pieczeniem chleba i robieniem masła. Wcześniej przedszkolaki poznały i opowiadały historyjkę obrazkową "Od ziarenka do
bochenka" oraz sposób powstawania masła. Następnie same mogły brać czynny udział
w przygotowaniu chleba i robieniu masła. Poznały też wiele nowych słów, słuchały
wierszy i piosenek śpiewanych dawno temu przez gospodynie. Przedszkolaki
dowiedziały się ile trzeba włożyć wysiłku, aby przygotować pyszny bochenek i
masło.
Wszyscy z niecierpliwością
czekali na degustację. Zaprosiliśmy też dyrekcję naszej placówki. Chleb smakował
wyśmienicie, wszyscy prosili o przepis. Pyszny
chleb z masłem smakował tak bardzo, że proszono o dokładki. Po skończonej pracy
wspólnie z zaproszonymi gośćmi bawiliśmy się w zabawę "Mało nas". Przedszkolaki w ramach podziękowań
wręczyły naszym gościom książeczkę „Legendy gminy Samborzec” wraz z
podziękowaniami.
Dla naszych
przedszkolaków była to niezwykła przygoda, bo jeszcze nigdy takiej czynności
nie wykonywały. Dzięki zajęciom dzieci poznają tradycje, przysłowia i przesądy
związane z wypiekaniem chleba i robieniem masła przez gospodynie. Powyższe
działania pomagają wyposażyć dzieci w podstawową wiedzę o tradycjach i kulturze
własnego regionu, a także aktywizują poznawczo dziecko, rozwijają jego zdolności
twórcze, uczą szacunku do pracy, kształtują postawę dumy i poszanowania dla kulturalnej ostoi swojego
regionu a także rozwijają i
wzmacniają aktywność dziecka w środowisku lokalnym i rodzinnym.
WSZYSTKIM
NASZYM GOŚCIOM SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA POŚWIĘCONY CZAS, ZAANGAŻOWANIE I
WSPANIAŁE, POUCZAJĄCE ZAJĘCIA!
Przepis na
chleb:
Składniki:
0,5 kg maki chlebowej;
30 gram drożdży;
0,5 kg maki chlebowej;
30 gram drożdży;
400 ml wody letniej;
1 łyżeczka miodu;
1 łyżeczka soli;
50 gram ziaren – siemię lniane, sezam.
Sposób wykonania:
Do mąki wsypujemy łyżeczkę soli i
mieszamy. Rozpuszczamy drożdże z 2 łyżkami wody i łyżeczką miodu, dodajemy
mąki. Wsypujemy 40 gram nasion (10 gram na wierzch chleba). Dolewamy wodę i mieszamy.
Ciasto ma być rzadkie. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zamieszać i przelać
do formy. Posypać na wierzch ziarnami. Pozostawić w formie na 10 minut i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 o C na 10 minut. Później
zmniejszyć temperaturę do 200 o C. Piec ok. 40 minut.
SMACZNEGO!
FOTORELACJA:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz